Saja jer nak kongsi resepi :
Donut
1kg Tepung Gandum
11gm Ibu Yis (Mauripan)
2 biji Telur
2 sd. besar Marjerin
1 1/2 cawan Air
2 sd. besar Gula pasir
1 sd. kecil Garam
2 sd. kecil Serbuk Penaik
cara2:
-campur semua bahan & uli selama 30min hingga menjadi doh yang tidak melekat pada jari kemudian biarkan selama 15-30min. Tips : utk menjadikan doh cepat naik 2kali ganda saiz asal boleh jemur panas @ letak dalam plastik bungkus lauk kemudian ikat.
-canai doh tadi dan terap menggunakan acuan donat, setelah itu biarkan selama 15min sebelum menggoreng.
-goreng dalam minyak yg sederhana panas menggunakan api yg perlahan sehingga bewarna kuning keemasan.
-biar sejuk sebelum di gaul dengan gula yg telah dikisar halus atau disiram ganache. Kemudian bolehla hidang, sesuai dimakan pada bila2 masa saja...
Ganache
1 1/2 cawan Susu Pekat
1 sd. teh Esen Vanila
1/2 cawan Minyak masak
1/2 cawan Serbuk Koko
1/2 cawan Susu Cair
cara2:
-campurkan semua bahan dalam periuk, kacau sebati kemudian masak di atas api cara double boiler sehingga berkilat dalam 7-10min.
-biarkan sekejap, kacau sebelum digunakan.
-boleh tambah coklat rice/ ape2 jer yg anda suka...
No comments:
Post a Comment