SALAM MUHIBBAH

salam muhibbah untuk semua...

Tuesday 26 April 2011

Donut utk makan sendiri jer...

Saja jer nak kongsi resepi :



Donut

1kg               Tepung Gandum
11gm            Ibu Yis (Mauripan)
2 biji             Telur
2 sd. besar    Marjerin
1 1/2 cawan  Air
2 sd. besar    Gula pasir
1 sd. kecil     Garam
2 sd. kecil     Serbuk Penaik

cara2:
-campur semua bahan & uli selama 30min hingga menjadi doh yang tidak melekat pada jari kemudian biarkan selama 15-30min. Tips : utk menjadikan doh cepat naik 2kali ganda saiz asal boleh jemur panas @ letak dalam plastik bungkus lauk kemudian ikat.
-canai doh tadi dan terap menggunakan acuan donat, setelah itu biarkan selama 15min sebelum menggoreng.
-goreng dalam minyak yg sederhana panas menggunakan api yg perlahan sehingga bewarna kuning keemasan.
-biar sejuk sebelum di gaul dengan gula yg telah dikisar halus atau disiram ganache. Kemudian bolehla hidang, sesuai dimakan pada bila2 masa saja...


Ganache

1 1/2 cawan   Susu Pekat
1 sd. teh        Esen Vanila
1/2 cawan     Minyak masak
1/2 cawan     Serbuk Koko
1/2 cawan     Susu Cair

cara2:
-campurkan semua bahan dalam periuk, kacau sebati kemudian masak di atas api cara double boiler sehingga berkilat dalam 7-10min.
-biarkan sekejap, kacau sebelum digunakan.
-boleh tambah coklat rice/ ape2 jer yg anda suka...

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment